Sistem Bakım Onarım 2. Dönem Çalışma Soruları

Sistem Bak. Onarım

Aşağıdakilerinden hangisi ekran kartı temel bileşeni değildir?

Cevap:

Ekran kartları genellikle aşağıdaki gibi bazı temel bileşenleri içerir:
1. Grafik İşlemci (GPU)
2. Görüntü Belleği (Video RAM)
3. Dijital Analog Çevirici (RAMDAC)
4. Video BIOS
5. Ekran Kartı Çıkış Bağlantıları
6. Soğutucu (FAN)
7. BUS yapısı
8. Z-Buffer ve V-Sync
9. Video Codec
10. Video Driver

 

 

Aşağıdaki boşlukları doldurunuz:

 

Grafik İşlemci (GPU)Görüntü hesaplamalarını ve görüntü işlemlerini ekran kartında gerçekleştiren bir işlemci yongasıdır.

 

Görüntü Belleği (Video RAM): Görüntü ile ilgili hesaplamaların geçici olarak saklandığı bellektir. Bilgisayar sistemindeki ana bellek gibi çalışır.

 

Dijital Analog Çevirici (RAMDAC ): Ekran kartı üzerinde dijital sinyalleri analog sinyallere çeviren bir digital – analog çevirici bulunmaktadır. RAMDAC (Random Access Memory Digital-to-Analog) adı verilen bu sistem CRT (Cathode Ray Tube- Katot ışınlı Tüp) monitörlerin yenileme süreleri için
ayarlama özelliği sağlamaktadır.

 

Video BIOS: Video BIOS, ekran kartı içindeki tüm veri akışını düzenler ve ekran kartı bileşenleri
arasındaki koordinasyonu sağlar. Bu işlemleri yapabilmesi için video bios içinde bir yazılım
vardır.

 

Ekran kartı çıkışlarını yazınız.

LCD ,CRT ,HDMI ve TV çıkışları vardır.

 

Resimdeki portların isimlerini yazınız.

 

Portlarla port bilgilerini eşleştiriniz.

VGA-OUT: CRT monitörlerin ve projeksiyon aygıtlarının bağlandığı ve bu aygıtlara
görüntü aktarıldığı çıkış portudur.
DVI-OUT: Dijital cihazlara ve LCD ekranlara görüntü aktaran çıkış portudur.
VİDEO-IN/OUT: Televizyon, video, VCD player, DVD gibi aygıtlardan görüntü
alan veya aktaran porttur.
HDMI: Yüksek çözünürlükte görüntü ve ses aktarımı için kullanılır.

 

Component ve Composite: Bu Bağlantılar HDMI bağlantının çıkmasıyla birlikte tarihe karıştılar. VGA gibi analog sinyal gönderdikleri için RAMDAC’a ihtiyaç duymaktadır.

 

 

Z-Buffer (Tampon Bellek): İki boyutlu görüntülerde yatay (x) ve düşey (y) olmak üzere iki boyut vardır. 3 boyutlu görüntülerde ise derinlik (z) boyutu da mevcuttur. Z-Buffer belleği üç boyutlu ortamdaki nesnelerin görüntülenmesi için kullanılır.

 

 

V-Sync ; Monitörün tazeleme hızını tespit edip, monitörün tazeleme hızına göre görüntüyü
monitöre gönderir.

 

Piksel nedir?

Monitöre görüntü üzerinde her rengi oluşturmak için kontrol edilebilecek noktaya piksel denir.

 

Çözünürlük Nedir?

Çözünürlük ise ekranda görünen piksel sayısıdır.

 

Renk Derinliği nedir?

Renk derinliği bir pikselin alacağı renk miktarıdır.

 

Bit derinliği 24 bit olan görüntüler gerçek renk olarak tanımlanır.

 

Ekran kartları hangi veri yollarına takılır?

Ekran kartları ISA, PCI, AGP ve PCI Express veriyollarına takılmaktadır.

 

Modül Soruları

1.( ) Ekran kartlarında monitörün tazeleme hızını tespit edip, monitörün tazeleme hızına
göre görüntüyü monitöre gönderen birime “video codec” denir.
2.( ) RAMDAC dijital görüntüyü analoga dönüştürür.
3.( ) Ekran kartlarında görüntüleri tutan bir bellek vardır.
4.( ) Ekran kartları tv görüntülerini görüntüleyemezler.
5.( ) 1024 x 768 çözünürlükte 800 x 600 çözünürlüğe göre daha fazla görüntü ekrana
sığdırılır.
6.( ) Ekran kartının çözünürlüğü arttırıldıkça işletim sistemindeki nesnelerin görünümü
büyür.
7.( ) Grafik işlemcisi dijital sinyalleri analog sinyallere dönüştürür.
8.( ) Renk derinliği arttıkça görüntü kalitesi de artar.
9.( ) AGP ekran kartları için kullanılan genişleme portudur.
10.( ) VGA-OUT Dijital cihazlara görüntü aktaran porttur.

 

 

Seskartının görevi nedir?

Ses Kartı : Ses kartı bilgisayardaki dijital ses verilerini analog ses sinyallere, analog ses sinyallerini de bilgisayarda işlenebilecek dijital sinyallere dönüştürür.

 

Full Dublex nedir?

Bazı ses kartları ses kaydederken aynı anda ses de çıkarır, bu tür ses kartları “full-duplex” olarak nitelendirilir.

 

Polyphony nedir?

Bir ses kartının aynı anda çıkarabileceği ses sayısına “polyphony” denir.

 

S/DIF bağlantı noktasının kullanım amacı?

S/DIF: Ses kartlarında bulunan dijital bağlantı noktasıdır. CD player, DVD gibi dijital aygıtlardaki ses sinyallerini ses kartına aktarılmasında kullanılır.

 

Line in girişinin kullanım amacı nedir?

Line In : Teyp ya da CD player’daki sesleri bilgisayar ortamına akarır.

 

 

Line Out : İki hoparlörün ya da kulaklığın kullanılmasını sağlayan çıkıştır. 3D ses sistemlerinde buraya front (ön) hoparlörler bağlanır.

 

Rear Out : 3D ses Rear (arka) hoparlörler buraya bağlanır.

 

 

Ethernet Kartı: Ethernet kartı, bilgisayar ağlarında bilgisayarla ağ arasında iletişimi sağlar. Cihazlar diğer bilgisayarların kullanımı için paylaşıma açılabilir.

 

MAC (Media Access Control) Adresi :Her bir ethernet kartında sadece o karta ait olan bir 48 bitlik numara vardır bu numaraya MAC adresi denir.

 

ÖLÇME DEĞERLENDİRME SORULARI

1.( ) Her bir ethernet kartında sadece o karta ait olan bir 48 bitlik numara vardır. Buna
MAC adresi denir.
2.( ) TV kartları temelde Chipset , TV Tuner, sinyal veri akışını gösteren ledler ve çıkış
portlarından oluşur.
3.( ) Ethernet ağlarında belli bir anda ağ kablosunu hangi bilgisayarın kullanacağı CSMA
(Carrier Sense, Multiple Access/Collision Detection) tekniğiyle belirler.
4.( ) TV-Tuner, Anten veya kablo TV gibi bir alıcıdan gelen sinyallerini alıp, görüntünün
net biçimde gösterilmesini sağlayan sinyal işlemcisidir.
5.( ) ISA slotuna takılan ses kartları günümüzde en çok kullanılan ses kartlarıdır.
Aşağıdaki soruları dikkatlice okuyarak doğru seçeneği işaretleyiniz.

  1. CD sürücüsündeki seslerin ses kartına aktarılmasını sağlayan ses kartı bağlantı noktası
    aşağıdakilerden hangisidir?
    A) S/DIF
    B) CD-IN
    C) AUX-IN
    D) LINE IN
  2. Ethernet ağlarında belli bir anda ağ kablosunu hangi bilgisayarın kullanacağını
    belirleyen tekniğe ne ad verilir?
    A) CRC
    B) MAC
    C) CSMA/CD
    D) BNC
  3. Bir pikselin alacağı renk miktarına ne ad verilir?
    A) Renk derinliği
    B) Çözünürlük
    C) Görüntü arayüzü
    D)Cps
  4. Aşağıdakilerden hangisi konnektör yapılarına gore Ethernet kartları çeşitlerinden
    değildir?
    A) BNC Konnektörlü ethernet kartları
    B) RJ-45 Konnektörlü ethernet kartları
    C) Combo ethernet kartları
    D) PCI-E Ethernet kartları
  5. Aşağıdakilerden hangisi TV kartlarının çıkış portlarından değildir?
    A) AUDIO IN/OUT
    B) VIDEO IN
    C) TV TUNER
    D) REMOTE

ÖLÇME DEĞERLENDİRME SORULARI

 

1- Aşağıdakilerden hangisi sadece ekran kartları için kullanılan veri yoludur?
A) PCI
B) AGP
C) PCI-Express
D) ISA

  1. Aşağıdakilerden hangisi bir ethernet kartının port çıkışıdır?
    A) PCI
    B) ISA
    C) BNC
    D) AGP
  2. Bir Ethernet kartında üretim sırasında karta yazılan ve değiştirilemeyen, başka bir eşi
    olmayan numaraya ne denir?
    A) MAC
    B) CRC
    C) BNC
    D) CSMA/CD
  3. Bir saniyede iletilen bit sayısını tanımlayan birim aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Cps
    B) Full Duplex
    C) Half Duplex
    D) Bps
  4. LCD ekranlarının bilgisayara bağlandığı ekran kartı bağlantı yeri hangisidir?
    A) VGA
    B) DVI
    C) S-Video
    D) LINE
  5. Aşağıda belirtilen ekran kartlarından hangisinin hızı en büyüktür?
    A) PCI
    B) AGP 2x
    C) AGP 4x
    D) PCI-E x16
  6. Mikrofon yada bir müzik aletinden girilen seslerin bilgisayar ortamında işlendiği
    donanım kartı hangisidir?
    A) Ethernet kartı
    B) Ekran kartı
    C) Ses kartı
    D) Modem kartı
  7. Aşağıdakilerden hangisi sadece tv kartlarında bulunur?
    A) Z BUFFER
    B) DSP
    C) TUNER
    D) Video Ram
  8. Aşağıdakilerden hangisi görüntü arayüzüdür?
    A) SVGA
    B) DVI
    C) AGP
    D) PCI
  9. Aşağıdakilerden hangisi bir ses kartında bulunmaz?
    A) ADC
    B) DSP
    C) DAC
    D) Z Buffer

 

 

ÖĞRENME FAALİYETİ-1’İN CEVAP ANAHTARI
1 Yanlış 2 Doğru 3 Doğru 4 Yanlış 5 Doğru 6 Yanlış 7 Yanlış 8 Doğru 9 Doğru 10 Yanlış
ÖĞRENME FAALİYETİ-2’NİN CEVAP ANAHTARI
1 Doğru 2 Doğru 3 Doğru 4 Doğru 5 Yanlış 6 B 7 C 8 A 9 D 10 C
MODÜL DEĞERLENDİRMENİN CEVAP ANAHTARI
1 B 2 C 3 C 4 A 5 B 6 D 7 C 8 C 9 A 10 D

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir